Kuchnia na poziomie sałatka-leczo


23.maj do x 6.czerwiec2012 15

W cyklu kuchni na poziomie, chciałabym Wam polecić pyszną, lekką i sycącą sałatkę coś na wzór leczo. Oprócz jej walorów smakowych do zalet zaliczyć można również niską zawartość węglowodanów oraz niewysoki indeks glikemiczny co dla nas cukrzyków ma ogromne znaczenie. Sałatka składa się z czerwonej papryki, pieczarek oraz cukinii. Do smaku doprawiamy świeżym koperkiem, bazylią i oregano.

Wymienione warzywa zwykle duszę na patelni teflonowej, by do minimum ograniczyć dodatek wszelkiego tłuszczu. Trwa to jakieś 10 minut, nigdy nie doprowadzam do tego by warzywa stały się zbyt rozmiękłe, gdyż wiadomo, że dłuższa obróbka termiczna równa się, większą utratą wartości odżywczych i witamin.

Poniżej  znajdziecie ciekawostki dotyczące witaminek i minerałów znajdujących się w cukinii. Oraz przeliczone wartości odżywcze dla całości sałatki.

Przeczytajcie i bierzcie się za gotowanie.

Pyszka!!!!


 Składniki:

100 gram cukinii

100gram pieczarek

230gram czerwonej papryki (jedna średnia)

Dodatkowo przyprawy oraz zioła: bazylia, oregano, koperek

 

 

 

 

Witaminy i minerały w cukinii
Cukinia jest bogata:

w witaminy B1, B2, C i PP.

Jest cennym źródłem karotenu, czyli prowitaminy dla witaminy A.

Jest bogata w wapń, a także potas – związek szczególnie ważny latem, gdy upał powoduje jego utratę drogą pocenia się.

 

Dodatkowo, ciekawostkę stanowi fakt, iż cukinia nie kumuluje metali ciężkich.

 

Wartości odżywcze dla sałatki 

Energia

100kcal

Białko

6.3 g

Tłuszcz

1.0 g

Węglowodany

21.8 g

Błonnik

8.6 g

Cała sałatka zrobiona z:

 100g cukinii,

100 gram pieczarek oraz

230 gram czerwonej papryki

Zawiera w przybliżeniu:

100 kcal

2,2 WW

0,3 WBT

 


Leave a Reply

  

  

  


× siedem = 7

Current month ye@r day *