Wegetariańskie gołąbki


Hej, hej, hej,

Dzisiaj, chciałabym Wam przedstawić mój przepis na przepyszne gołąbki wegetariańskie. Jak zwykle wykonanie nie zajmie Wam dużo czasu, a satysfakcja z przygotowania tak nie wymagającego a zarazem pysznego i bogatego w składniki odzywcze dania będzie ogromna J

No i cukry po nim nie szaleją!!!

 

składniki:

 

kapusta włoska ,kminek
farsz :
pieczarki – 30dkg , papryki kolorowe 2 szt., serek topiony Hochland kremowy – mały 1 szt.
szczypiorek, natka pietruszki, sól do smaku

sos :

pomidory  ok. 4-5 szt. szczypiorek, natka koperku, sól, zioła- bazylia,

 

PRZYGOTOWANIE

 

Z kapusty wydrążyć głąb i naciskając zdjąć tyle wierzchnich liści ile planujemy

sztuk gołąbków, ( jak lubimy kapustę można podwójnie ) reszta kapusty

przyda się do zrobienia smacznej surówki – do pokrojonej drobno i lekko

posolonej dodać jabłko, rodzynki i skropić cytryną.

Liście kapusty delikatnie związać i jak kwiaty wstawić do garnka z wcześniej

zagotowaną  wodą z solą i kminkiem na 10 min.

 

FARSZ :

pieczarki myjemy, osączamy na sicie i ręczniku papierowym i ścieramy

na tarce.

papryki , szczypiorek i pietruszkę bardzo drobno kroimy.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i dusimy pieczarki do momentu odparowania

soku ( nie smażymy )dodajemy paprykę na 5 min i dodajemy serek – zdejmujemy

z kuchenki i mieszamy aby uzyskać jednolitą masę.

Na każdy liść kładziemy taką ilość farszu jaki ma być duży gołąbek ok. 1 dużej  łyżki

wychodzi około 7-8 szt. .zawsze kładziemy na liściu od strony głąba i zawijając boki
- rolujemy.

Rozgrzewamy na patelni 0,5 łyżki oliwy – kładziemy gołąbki i lekko podlewając

wodą z kminkiem dusimy około 15 min.

SOS : sparzone pomidory obieramy ze skórki, dusimy 10 min, miksujemy

dodajemy szczypiorek, koperek, bazylię i trochę soli.

           G O T O W E !!!!

Smacznego kochani!!!204202200192193


Leave a Reply

  

  

  


cztery × = 12

Current month ye@r day *