Cukier 323

Cukier. Kiedy mówimy o cukrze w kontekście cukrzycy mamy zazwyczaj na myśli glukozę. Choć na co dzień dostarczamy do organizmu różne rodzaje cukru zawarte w produktach spożywczych, zanim trafią one do krwiobiegu są przetwarzane do najprostszej formy: glukozy. Glukoza stanowi główne źródło energii dla komórek. Jest to swego rodzaju niezbędne do życia paliwo. Ciało ludzkie jest wyposażone w szereg mechanizmów odpowiedzialnych za utrzymywanie poziomu glukozy we krwi na względnie stałym poziomie, tak by była ona zawsze dostępna dla tkanek. Stan podwyższonego stężenia glukozy we krwi nazywamy hiperglikemią, a obniżonego hipoglikemią.

Poziom glukozy we krwi wzrasta po posiłku, w stopniu adekwatnym do ilości zawartych w nim cukrów. Oprócz samego procentowego udziału węglowodanów (to inna nazwa na cukry) w posiłku ważna jest też szybkość ich uwalniania i wchłaniania do krwiobiegu (indeks glikemiczny). W czasie pomiędzy posiłkami glukoza jest uwalniana z zapasów magazynowanych w wątrobie, dzięki czemu jej stężenie nigdy nie spada poniżej pewnego bezpiecznego poziomu.

Andrzej Kulesza

Leave a Reply

  

  

  


+ dziewięć = 15

Current month ye@r day *