Ciasto marchewkowe


 

 

Dzisiaj podaję przepis na przepyszne ciasto marchewkowe. Cukier zastępuję sproszkowaną Stevią, dostępną w każdym większym hipermarkecie na dziale ze słodzikami. Domowe ciasto marchewkowe to wspaniała, bardzo smaczna i zdrowsza alternatywa gdy najdzie nas na coś słodkiego. Ja w tym tygodniu zrobiłam zamiast dużej blachy ciasta –muffinki. Wypróbujcie przepis i dzielcie się komentarzami. Smacznego./ Julia

 

 

 

Składniki:

1 ¼ szkl. oleju

4 jaja (jeżeli są małe to weź 1-2 więcej)

2 szkl. utartej surowej marchewki, na grubej tarce (takiej jak do sałatki, aby marchewkę było widać po upieczeniu)

1 szkl. stevii w proszku

2 szkl. mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

torebka cynamonu

2 łyżeczki sody

szczypta soli

½ szkl orzechów włoskich lub laskowych, posiekanych

 

Przepis:

  1. Jajka ubić trzepaczką
  2. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cymanonem
  3. Składniki dokładnie wymieszać a na końcu dodać marchewkę i orzechy z rodzynkami oraz stevie
  4. Dno formy do pieczenia ciasta o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia
  5. Brzegi formy i dno wysmarować lekko olejem
  6. Ciasto piec w temp 180 st. C około 1 i 1/4godzin. Po 60 min sprawdź patyczkiem drewnianym na środku ciasta czy ciasto przylepia się do patyczka czy nie. Upieczone ciasto nadal będzie wilgotne, ale nie powinno się kleić do patyczka
  7. Ciasto wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystudzenia

 

 

 

20130929-112827.jpg

20130929-113229.jpg


Leave a Reply

  

  

  


jeden + = 7

Current month ye@r day *