Dieta

Warsztaty dotyczące diety w cukrzycy i nie tylko prowadzi specjalistka do spraw dietetyki Barbara Mossakowska, posiadająca ponad 20 letnie doświadczenie w żywieniu pacjenta z cukrzycą,

 

Basia1 (1)

Na warsztatach realizujmy tematy dotyczące:

 

1. Podział żywności na poszczególne składniki odżywcze
- ile kcal dostarczają,
- na jakie substancje się rozkładają,
- jaką pełnią rolę w organizmie,
- w jakich proporcjach powinniśmy je dostarczać
2. Co to jest WW i WBT i jak je obliczać + przykłady
3. Zasady diety cukrzycowej (z opisem)
4. Rola diety w leczeniu cukrzycy i konsekwencje jej nieprzestrzegania ( główne powikłania cukrzycy – kilka słów na czym polegają, jak się objawiają)
5. Ułożenie przykładowego jadłospisu dla cukrzyka (wspólnie z uczestnikami) – ćwiczenie umiejętności wprowadzania zasad diety cukrzycowej w praktyce w codziennym życiu
6. Odpowiedzi na pytania
7. Wspomagacze w diecie cukrzyka, fakty i mity
na temat: wody z cytryną, cynamonie, ziołach i produktach spożywczych które sa szczególnie polecane dla cukrzyków

Zajęcia o odchudzaniu z punktu widzenia dietetyka i psychologa,jak skutecznie chudnąć w cukrzycy?

Dodatkowo na zajęciach możliwe są prywatne konsultacje z naszą dietetyczką analiza składu ciała za pomocą profesjonalnego sprzętu oraz rozpisanie jadłospisu.

WW, IG, ŁG, dieta o niskiej zawartości węglowodanów, błonnik pokarmowy- o co chodzi?

Mówiąc o diecie cukrzyka posługujemy się skrótami, wyrażeniami przywołanymi w tytule. Niestety nierzadko nie wiemy, co się za nimi kryje. W cyklu artykułów postaram się przybliżyć te terminy. Później z powodzeniem będziemy mogli korzystać z tej wiedzy na co dzień.

Według zaleceń Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego z 2011 roku węglowodany powinny stanowić znaczącą częścią diety cukrzyka (40-50% wartości energetycznej diety). Należy jednak kontrolować jakość i ilość spożywanych węglowodanów. Pomocne w tym będą WW, IG i ŁG.

Wymienniki węglowodanowe

1WW=10g węglowodanów. Poniżej przedstawiono ile WW zawierają przykładowe porcje produktów bogatych w węglowodany.

Wymienniki węglowodanowe powinny być rozłożone na poszczególne posiłki w określony sposób. Ważne jest nie tylko spożywanie odpowiedniej ilości węglowodanów w ciągu dnia, ale także podzielenie ich na prawidłowe porcje. Należy o to dbać, aby utrzymać prawidłowe stężenie glukozy we krwi przez cały czas oraz uniknąć niebezpiecznych skoków i spadków. Rozkład WW na posiłki wyglądać w następujący sposób:

I śniadanie        20% WW
II śniadanie      15% WW
Obiad                   30% WW
Podwieczorek  15 % WW
Kolacja               20% WW

Jednak dokładny podział WW na poszczególne posiłki musi być dostosowany do schematu wstrzyknięć insuliny oraz indywidualnych predyspozycji pacjenta.

Zgodnie z wytycznymi PTD 2013:

  • dieta 2000 kcal dostarcza 20-25 WW,
  • dieta 1800 kcal dostarcza 18- 22,5 WW,
  • dieta 1500 kcal dostarcza 15- 19 WW,
  • dieta 1200 kcal dostarcza 12- 15 WW.

 

Leave a Reply

  

  

  


pięć − = 0

Current month ye@r day *