Kilka słów o stewii 1


Stewia, jako przyszłość słodzenia, zdobywa coraz większe uznanie nie tylko pośród osób chorujących na cukrzycę, ale również u osób dbających o linię i prowadzących zdrowy tryb życia.

Stewia jest rośliną z rodzaju krzewów o  niezwykle słodkich liściach. Jest 300 razy słodsza od buraka cukrowego, dzięki czemu z powodzeniem można zastąpić nią cukier, nie narażając się przy tym na spożycie dodatkowych kalorii jak i wzrost glikemii.

Roślina stewii swój słodki smak zawdzięcza glikozydom, które mogą stanowić nawet 10% masy suchego liścia. W procesie pozyskiwania gotowego produktu nie stosuje się  żadnych dodatkowych składników chemicznych, dlatego gotowy wyrób jest doskonałą alternatywą dla laboratoryjnie wytwarzanych słodzików.

Stewie można dodawać do słodkich przekąsek i deserów czy słodzić nią napoje. Świeże liście nadają się również do dodania bezpośrednio do potrawy.

Dostępna jest w postaci rośliny doniczkowej, proszku, tabletek oraz syropu.

Stevia20130513-081443.jpg


One comment on “Kilka słów o stewii

  1. Reply lekopedia sty 17, 2015 18:36

    Ta stewia to z własnej uprawy? Próbowałem nią słodzić, jednak sposób przyrządzania i smak nie odpowiadały mi. Obecnie używam ksylitol – jest bardzo drogi, używa się go jak zwykłego cukru i w smaku bardzo podobny :) Niestety tzw. cukier brzozowy co raz częściej zastępuje syntetyczny zamiennik produkowany gdzieś w Chinach..

Leave a Reply

  

  

  


× pięć = 40

Current month ye@r day *