Na uplane dni…


013 012 010 011 008

Doskonałą propozycją zdrowego, lekkiego posiłku podczas upalnych dni jest chłodnik. Ten, który ostatnio ja przygotowałam wykonany  jest z botwiny.

Przepis na botwinkę jest wbrew pozorom naprawdę banalny, nie może nie wyjść…

składniki potrzebne na wykonanie przepisu to:

4 buraki czerwone

2 pęczki botwinki (młode buraczki z liśćmi)

1 świeży ogórek

1 pęczek rzodkiewki

1 szczypiorek

koperek i natka pietruszki posiekane po dwie łyżeczki

jogurt naturalny lub kefir

przyprawy sól, pieprz

do smaku co kto lubi (ja dodałam kiełki rzodkiewki)  opcjonalnie może być biała lub czerwona fasolka lub  jajka

a oto procedura wykonania:

Buraki dokładnie myjemy, obieramy (jak najcieniej) i kroimy lub trzemy na tarce. Nastepnie zalewamy wodą (ok. 1,5 l). Doprowadzamy do zagotowania następnie obniżamy temp. do min. i tak trzymamy aż buraki będą miękkie.

Młode buraczki odcinamy od liści, drobno kroimy zalewamy wywarem z wcześniej ugotowanych buraków i również gotujemy. Oddzielone i  pokrojone liście botwinki stopniowo dodawać do gotujących buraczków (najpierw pędy, następnie liście).

Tak przygotowany wywar należy wystudzić. Kolejnym krokiem jest dodanie startych rzodkiewek, ogórka i drobno posiekanych ziół.

Potem w zależności od smaku doprawiamy pieprzem, solą, dodajemy fasolkę (gotowaną -nie z puszki), kefirem lub jogurtem.

Urody dodaje potrawie duży kleks z jogurtu greckiego. :)

Jak zauważaliście do przepisu nie potrzeba  niczego sztucznego i przetworzonego.  Swój chłodnik nie gotuję na bazie żadnych kostek rosołowych, jego wyrazisty smak płynący z młodych warzyw broni się sam i nie potrzeba przełamywać go dodając tzw. polepszaczy smaków. Stawiam na prostotę! efekt jest naprawdę cudowny. Dodatek w postaci jajka sprawi, że będziecie syci na dłużej jednocześnie nie obciążając naszego układu trawiennego. Lekki  chłodnik, bogaty w witaminy polecam każdemu, zwłaszcza teraz, kiedy za oknem gorąco. Smacznego !!! :)

Smacznego!!!!


Leave a Reply

  

  

  


jeden × = 7

Current month ye@r day *