Sernik dyniowy


Tak jak obiecywałam, wrzucam weekendowy przepis na małe co nieco. Jako, że dynia wciąż nieustannie króluje na naszych październikowych stołach –  w tym tygodniu sernik dyniowy.

Zanim odkryłam jak pyszna może być ta roślina, długo nie mogłam się przekonać  aby chociaż jej spróbować…z założenia, że pewnie jest niesmaczna unikałam potraw zawierających dynię. Jednak, sama nie wiem czym przekonana jak już posmakowałam to się w niej zakochałam….a dynia urzekła mnie tym, że wciąż odkrywam jej smak na nowo…

Dynia ma dość neutralny smak, niektórzy powiedzieliby, że na tyle subtelny, że niemalże jak tofu przejmuje smaki i aromaty produktów z którymi się ją zestawia. Pasuje zarówno z ostrymi rozgrzewającymi przyprawami jak chili, imbir czy cynamon…pysznie komponuje się z czosnkiem ale równie dobrze nadaje się jako słodki deser w postaci pieczonej, jako dodatek do ciast muffinek czy dyniowych przetworów typu dżemy i marmolady.

Podsumowując, wariacji na temat dyni jest tysiące, a w zależności od dodatków dynia może nas niejednokrotnie zaskoczyć swym smakiem. Warto zatem zakupić dorodny okaz zamrozić, i regularnie wracać do niej.

Przechodząc do rzeczy…

Pamiętajcie, że wszystkie moje przepisy robione są w tzw. wersjach light, dlatego nie będą smakowały jak typowe bomby kaloryczne….ale częstując gości moimi wypiekami spotykam się z pozytywnymi reakcjami J

 

aby wykonać dyniowy sernik potrzeba:

 

Masa serowa:
1 i 1/2 szklanki musu z dyni*
1 kg sera zmielonego
2 jajka
2 żółtka
3 pełne szklanki mąki
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu

(można dodać stevii, ja dodaję na oko, w trakcie robienia próbuję, czy już jest wystarczająco słodkie)
2 łyżeczki proszku do pieczenia.

jeśli lubicie bardziej kremowe ciasta polecam dodać śmietany kremówki lub 50 gram rozpuszczonego masła. Ja tym razem zrobiłam bez tłuszczu.
* powstałego z dokładnego zmiksowania upieczonej i ostudzonej dyni

 

Spód:

75 g masła
50 g stevii
1jajko
30g mąki pszennej i 30 g żytniej
opcjonalnie: 1/4 szklanki orzechów np. laskowych, posiekanych

 

Przygotowanie:

  • Masa serowa:
  • W dużej misce wymieszać (np. łyżką) wszystkie składniki na masę serową: mus z dyni, ser, jajka, żółtka, mąkę, cynamon, stevie, proszek do pieczenia. Następnie odstawić na czas przygotowania spodu.
  • Dno tortownicy (około 24 cm) posmarować od środka miękkim masłem. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
  • Spód: Masło pokroić na kawałki i dodać stevie i jajko oraz mąkę, całość wyrobić na jednolitą masę. Opcjonalnie dodać orzechy.Wyłożyć do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 13 minut, tortownicę wyjąć ale nie wyłączać piekarnika.
  • Na podpieczony spód wylać masę serową i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 1 i 1/2 godziny.

 

Gotowe! smacznego! J

Sernik dyniowy Sernik dyniowy Sernik dyniowy Sernik dyniowy Sernik dyniowy

 


Leave a Reply

  

  

  


dwa × = 14

Current month ye@r day *